Good Luck to You, Leo Grande (2022)

.

Sophie Hyde

Verfrissende komedie over een weduwe op zoek naar een orgasme.

Ze heeft een lijstje gemaakt: orale seks bij hem, orale seks bij haar, standje 69, zij bovenop, op z’n hondjes. Hoe haalbaar dit allemaal is in de door haar geboekte tijd, weet ze niet. „Ik heb geen referentiekader.”

De gepensioneerde Nancy Stokes (Emma Thompson) wil na de dood van haar echtgenoot eindelijk goede seks hebben. Misschien zelfs een orgasme. Dus maakt ze een afspraak met sekswerker Leo Grande (Daryl McCormack).

Good Luck to You, Leo Grande toont hoe simpel het kan zijn om een onderhoudende en verfrissende film te maken. Twee mensen in een doorsnee hotelkamer met dialogen die oprecht en grappig voelen, maar het ongemak niet schuwen. Want de grootste hindernis van Nancy blijkt niet het vinden en boeken van een aantrekkelijke jongeman maar over haar eigen vooroordelen en ingesleten patronen heenstappen. Het beeld dat zij heeft van zichzelf en van sekswerkers, is hardnekkig.

De dialogen zijn spitsvondig en geestig en toch natuurlijk. Nancy’s aarzelingen worden niet zomaar overwonnen. Je ziet hoe Leo haar twijfels wegneemt met een kwinkslag of zachte blik, waarna ze toch weer opduiken.

De film speelt met vooroordelen. Soms met gespot, dan weer met een kern van waarheid. Alles ligt in de nuance.

Thompson en McCormack lijken perfect gecast. Zij is volstrekt overtuigend als tuttige schoollerares die haar eigen lichaam en leven nooit heeft durven omarmen.

Hij straalt een hypnotiserend soort sensuele rust uit die suggereert dat hij dit werk al jaren doet en oprecht geniet van zijn baan. Je gelooft dat een vrouw als Nancy haar pantser bij hem durft te laten zakken, het resulteert onder meer in een even liefelijke als aandoenlijke dansscène.

Met: Emma Thompson, Daryl McCormack.

Klik hier voor de trailer

IMDb 7,2/10 Lengte: 97 min

Gli anni piu belli (2020)

.

Gabriele Muccino

Het is een genre op zich: de Italiaanse zomerfilm.

Zelfs als het in de film zelf geen zomer is, kan elke Italiaanse titel in de zomermaanden als zodanig worden uitgebracht.

De klank van de Italiaanse taal en de aanblik van pittoreske straatjes zijn al genoeg om een vakantiegevoel op te roepen.

Gabriele Muccino (A Casa Tutti Benni) presenteert nu een vriendschap van 40 jaar, die meerdere lagen van de bevolking omvat. Vanaf 1984 volgen we Giulio, Paolo en Riccardo. De tieners die samen zwemmen en boomhutten bouwen worden een middelbare-schoolleraar, een berooid acteur en journalist en een fortuinlijk advocaat van malafide zakenmannen. Hun vriendschap ontvouwt zich in de schaduw van de Italiaanse geschiedenis van de laatste vier decennia.

Voor de cast heeft Muccino drie vooraanstaande Italiaanse acteurs weten te strikken. Dit gaat haast ten koste van het vierde personage, Gemma, die clichématig wordt geschetst als de vrouw die van man tot man gaat binnen de vriendengroep. Hoewel de film zich richt op de drie vrienden, weet actrice Micaela Ramazzotti met haar spel juist van de vrouw het meest te intrigerende personage te maken.

Ook al speelt Gli anni più belli niet per se in de zomer, het voldoet aan het plaatje, aangevuld met ambities à la La meglio gioventù (2003).

Ook hier komt de wereldgeschiedenis van de afgelopen decennia voorbij, van de val van de Berlijnse Muur tot 9/11.

Na de première in zijn thuisland is Gli anni più belli in Italië uitgegroeid tot een grote bioscoophit.

Cast: Pierfrancesco Favino, Micaela Ramazzotti, Kim Rossi Stuart, Claudio Santamaria, Nicoletta Romanoff

IMDb 6.6 – 2h9min.

Klik hier voor de trailer

Where are you Adam?

.

Aleksandr Plyska, Alexander Zaporoshchenko – Oekraïne 2022

Deze film dompelt de kijker onder in het dagelijkse leven van een afgelegen klooster op het Griekse schiereiland van de berg Athos. De beelden van het kloosterleven zijn vol authentieke personages en alledaagse heiligen, en komen tot ons bevrijd van de wikkels van alledaagse prioriteiten.

De makers van deze film – eigenlijk is het een documentaire – komen uit Oekraine en hebben er vier jaar over gedaan om tot deze inkijk in het leven van deze bijzondere groep mannen te kunnen komen.

Het juweel van deze rijke Byzantijnse omgeving zijn dan ook de monniken zelf die in hun dagelijks leven gevolgd worden. Levens die, zoals bij ieder mens, gevuld zijn van vreugde, hoop en devotie maar ook met teleurstelling en zwakheden. Een centrale figuur in de film is de ouderling van het klooster, abt Gregory. Zijn decennia lang leiderschap heeft een sterke band gecreëerd tussen hem en de monniken onder zijn hoede.

Mount Athos

De Athos-berg is een berg en schiereiland in het noordoosten van Griekenland en een belangrijk centrum van het oosters-orthodoxe monnikendom. Het wordt bestuurd als een zelfstandige staat binnen de Helleense Republiek, namelijk de kloostergemeenschap van de berg Athos onder de directe jurisdictie van de Oecumenische Patriarch van Constantinopel.

Tussen 963 en 1545 werden hier maar liefst veertig kloosters gebouwd. Inmiddels zijn er nog twintig over waaronder het klooster Dochiariou. Athos is tevens het geestelijk en cultureel centrum van de Byzantijnse kerk. De kloosters bezitten een schat aan manuscripten en boeken. Tot de kunstvoorwerpen behoren fresco’s, mozaïeken en miniaturen.

De opbrengst van de film komt na aftrek van kosten voor zaal en verwarming volledig ten goede aan Oekraïense filmmakers.

Er zijn in de voorverkoop slechts 50 kaartjes beschikbaar, aan de zaal nog 20 stuks.

IMDB 7,8 – 1h20 min

Klik hier om de trailer te bekijken

De acht bergen

.

Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

Wanneer Bruno en Pietro elkaar leren kennen in dorpje in de Italiaanse Alpen zijn ze twaalf jaar oud. Pietro is een piekerende stadsjongen en Bruno een nuchter kind van de bergen, en toch sluiten de twee een vriendschap die een leven lang zal duren. Al zijn er onderweg wel veel pieken en dalen. Mooi melancholiek drama gebaseerd op de Italiaanse roman Le otto montagne van Paolo Cognetti. Bedachtzaam en ingetogen geregisseerd door het Vlaamse filmersechtpaar Felix van Groeningen (van De helaasheid der dingen) en Charlotte Vandermeersch.

Cast: Luca Marinelli, Alessandro Borghi, Elisabetta Mazzullo, Elena Lietti, Filippo Timi, Gualtiero Burzi

Productie: Hans Everaert, Lorenzo Gangarossa, Mario Gianani, Louis Tisné

IMDB 7,8 – 2h27 min

Klik hier om de trailer te bekijken

Tekst gebaseerd op de VPRO