The French Dispatch (2021)

Van uitstel komt geen afstel, we draaien deze film in het najaar. Houd de filmagenda in de gaten!

Wes Anderson

De uitbundige cinematografische wereld van Wes Anderson is voor elke filmliefhebber onmiddellijk herkenbaar. Met symmetrische composities, gebruik van kleurenpaletten, een ensemble van topacteurs en uiterst gedetailleerde sets brengt Anderson enigszins melancholische verhalen op een komische manier tot leven. Het wordt steeds drukker in het wonderlijke universum van deze Amerikaanse filmmaker (Fantastic Mr. Fox, The Grand Budapest Hotel).

In plaats van één film heeft hij er nu wel vijf gemaakt. The French Dispatch is namelijk een handvol losse verhalen, die handig aan elkaar zijn gebreid als artikelen die zijn verschenen in The French Dispatch – een blad als The New Yorker, maar dan uit Kansas. Prachtig vormgegeven, quirky in het kwadraat, en vol briljante ideeën zoals in elke Wes Anderson film.

Wes Anderson creëert niet alleen een labyrint met een veelheid aan stijlen en verhaallijnen. Ook de sets zijn meer dan ooit een doolhof. Als culinair verslaggever Roebuck Wright op het politiebureau aankomt bestaat dit aan een ongelofelijke hoeveelheid kamertjes. De camera volgt Roebuck door al deze ruimtes met een eigen identiteit. In een halve minuut komen weer talloze details voorbij. Er zijn verwijzingen naar Renoir, Truffaut en Tati, maar ongetwijfeld nog veel meer filmmakers. Het is uitgesloten om alle kleine grapjes en verwijzingen die verstopt zitten in de film gelijk door te hebben.

The French Dispatch is een liefdesverklaring aan cinema waar de passie voor het medium van afspat. Het bevat alles wat film tot zo’n fantastische kunstvorm maakt: complexe verhaallijnen, een geheel eigen visuele stijl en een constant spel met licht, kleur, beweging en geluid. The French Dispatch is een absoluut hoogtepunt in het reeds indrukwekkende oeuvre van Wes Anderson en een uitblinkende vorm van cinema.

De heerlijke muziek is van huiscomponist Alexandre Desplat.

Een film zo volgepropt dat je steeds naar adem hapt en hem absoluut een tweede keer moet/wil zien.

Met o.a. Léa Seydoux, Timothée Chalamet, Benicio Del Toro, Bill Murray en Tilda Swinton.

IMDb 6.6 – 1h8min

Klik hier voor de trailer

Beste Filmfan,

Hartelijk welkom, fijn dat u naar de film komt. In verband met Corona/COVID 19 hebben we een aantal maatregelen genomen om er voor iedereen een prettige en veilige voorstelling van te maken.

Voordat u naar de film komt, beantwoord dan de volgende vragen:

  • Heeft u nu Corona/COVID 19?
  • Heeft u één of meerdere van de volgende symptomen: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, benauwdheid, koorts (meer dan 38 graden Celsius)?
  • Bent u in thuisisolatie of quarantaine?

Heeft u een van de vragen met ja beantwoord op de dag van de voorstelling? Dan mag u niet naar het Filmhuis komen.

Op de avond van de voorstelling gaat het ook anders dan anders:

  • Neemt u uw e- ticket mee?
  • De deuren gaan om 19.30 open, wilt u tot die tijd buiten wachten?
  • Wilt u bij binnenkomst uw handen minimaal 30 seconden ontsmetten? Er zijn ontsmettingsmiddelen voorhanden.
  • Na afloop kunt u napraten, klinken en een glaasje drinken.

Helpt u mee om de grenzen van een ieder te respecteren? Hartelijk dank!

Mrs Harris goes to Paris (2022)

.

Anthony Fabian

In Engeland weten ze al tientallen jaren hoe ze een feelgoodfilm moeten maken. Trek wat volkse personages uit hun dagelijkse sleur, een lach hier, een traan daar, op weg naar de aftiteling via een hartverwarmend avontuur. Paul Gallico’s boek met de (ongeveer) gelijknamige titel was perfect bronmateriaal voor weer zo’n film. Alleen zat de boodschap van dat verhaal een beetje in de weg. Die is dus overboord gegooid, en wat overblijft is de onrealistische fantasie die je toch liever wil zien.

In het Londen van zeven decennia geleden verdient Mrs. Harris haar inkomen als schoonmaakster bij diverse huishoudens. In een daarvan ontdekt ze een jurk van Dior. Na een recente tegenslag kan ze wel een doel gebruiken, een droom om waar te maken. Zodra ze genoeg gespaard heeft plundert ze haar bankrekening voor een reis naar Parijs om daar haar eigen Dior te bemachtigen. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan, want in die tijd was dit iconische modehuis eigenlijk alleen toegankelijk voor de rijke elite.

Het eindresultaat is een film die werkt, hoewel hij niet geheel vrij van kritiek hoeft te blijven. Anders dan in het boek is Mrs. Harris hier een aantrekkelijke oudere dame die zich toch bewust is van het feit dat mannen haar niet meer zien staan. Maar tegelijkertijd toont de film enkele andere aantrekkelijke vrouwen die een aardig karakter blijken te hebben, terwijl een paar oude feeksen de boel tegenwerken. Oftewel: knappe mensen zijn lief, lelijke mensen zijn gemeen.

Het personage van Mrs. Harris is een beetje vlak. Ten eerste leren we haar kennen op het moment dat ze een zeer pijnlijk bericht krijgt. Ja, ze voelde hem al aankomen maar dat maakt het niet minder vervelend. Vanaf de volgende dag gaat ze vrolijk verder, ze is er al overheen. Ten tweede is ze té aardig. Ja, dat is in deze verfilming de bedoeling van het personage, maar dat maakt haar niet erg driedimensionaal. Mrs. Harris is een vrouw op wie niks valt aan te merken. De boodschap van het verhaal: wees een goed mens, en anderen zullen je overal in steunen. En het is goed om je dromen na te jagen. Beide zijn leuk in theorie, maar misschien minder haalbaar in de praktijk.

Het is nu eenmaal een film waarin alles mag. Hij speelt zich af in Parijs, maar is voornamelijk opgenomen in Boedapest. Dus gewoon lekker gaan zitten en meegaan in de wens van een volks vrouwtje met een gouden hart.

Met o.a.: Isabelle Huppert, Jason Isaacs, Lambert Wilson, Lesley Manville, Anna Chancellor, Alba Baptista, Christian McKay, Roxane Duran, Freddie Fox, Guilaine Londez, Ellen Thomas, Vincent Martin, Rose Williams, Philippe Bertin, Bertrand Poncet, Jeremy Wheeler, Lucas Bravo, Barnabás Réti, Dorottya Ilosvai, Sarah Rickman, Delroy Atkinson, Harry Szovik

Klik hier voor de trailer

IMDb 7.1 – 1h55 min.

Good Luck to You, Leo Grande (2022)

.

Sophie Hyde

Verfrissende komedie over een weduwe op zoek naar een orgasme.

Ze heeft een lijstje gemaakt: orale seks bij hem, orale seks bij haar, standje 69, zij bovenop, op z’n hondjes. Hoe haalbaar dit allemaal is in de door haar geboekte tijd, weet ze niet. „Ik heb geen referentiekader.”

De gepensioneerde Nancy Stokes (Emma Thompson) wil na de dood van haar echtgenoot eindelijk goede seks hebben. Misschien zelfs een orgasme. Dus maakt ze een afspraak met sekswerker Leo Grande (Daryl McCormack).

Good Luck to You, Leo Grande toont hoe simpel het kan zijn om een onderhoudende en verfrissende film te maken. Twee mensen in een doorsnee hotelkamer met dialogen die oprecht en grappig voelen, maar het ongemak niet schuwen. Want de grootste hindernis van Nancy blijkt niet het vinden en boeken van een aantrekkelijke jongeman maar over haar eigen vooroordelen en ingesleten patronen heenstappen. Het beeld dat zij heeft van zichzelf en van sekswerkers, is hardnekkig.

De dialogen zijn spitsvondig en geestig en toch natuurlijk. Nancy’s aarzelingen worden niet zomaar overwonnen. Je ziet hoe Leo haar twijfels wegneemt met een kwinkslag of zachte blik, waarna ze toch weer opduiken.

De film speelt met vooroordelen. Soms met gespot, dan weer met een kern van waarheid. Alles ligt in de nuance.

Thompson en McCormack lijken perfect gecast. Zij is volstrekt overtuigend als tuttige schoollerares die haar eigen lichaam en leven nooit heeft durven omarmen.

Hij straalt een hypnotiserend soort sensuele rust uit die suggereert dat hij dit werk al jaren doet en oprecht geniet van zijn baan. Je gelooft dat een vrouw als Nancy haar pantser bij hem durft te laten zakken, het resulteert onder meer in een even liefelijke als aandoenlijke dansscène.

Met: Emma Thompson, Daryl McCormack.

Klik hier voor de trailer

IMDb 7,2/10 Lengte: 97 min