Another Year (2010)

Details
Date:

februari 7

Time:

20:00 - 22:00

Click to Register: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-another-year-2010-491819795247
Organizer

Filmhuis Parklaan

Website: https://www.eventbrite.nl/o/filmhuis-parklaan-30265656890
Venue

Filmhuis Parklaan

Parklaan 7, 3972 JX Driebergen-Rijsenburg

Driebergen-Rijsenburg, UT, NL, 3972 JX

.

Mike Leigh (2010)

De toon van Another Year is meteen gezet. Een maatschappelijk werkster probeert een vrouw met slaapproblemen over te halen tot therapie. Een oester is zij, de lippen een streep, de ogen wanhopig en stug in de verte starend. Nee, ze wil niet praten, gewoon slaappillen. Maar als haar dochter een maand niet sliep, wat zou zij haar dan vragen? „Ik weet niet. Eet je wel goed?” Haar geluk dan, op een schaal van één tot tien? „Één.” Verandering is moeilijk, maar is het dan niet beter over je problemen te praten? „Nee. Niets verandert ooit.”

Ouderdom, uitzichtloosheid en eenzaamheid, daarover gaat Another Year. Al zijn mensen niet ongelukkig omdat ze oud zijn, maar omdat ze ongelukkige mensen zijn. In films van de Britse regisseur Mike Leigh overwint men zelden zijn eigen karakter. Mysterieus of onpeilbaar zijn personages nooit: Leighs houdt motieven kraakhelder, we leren ze kennen met al hun tics, wratten en onhebbelijkheden. Daarom vergeven wij ze ook alles. En stralen Leighs films zoveel warmte uit. En is Another Year nooit deprimerend.

Another Year is Mike Leigh in vorm. Voortreffelijk observerend, zoals dat heet. Personen, dialogen, situaties: ze komen bekend voor, een variant op iets wat of iemand die je zelf kent. Die begrafenis waarin een redeloos agressieve zoon alle zuurstof uit de kamer zuigt. Die barbecue die niet op gang komt omdat iedereen zo vol is van eigen sores.

Ouderdom staat beslist niet gelijk aan misère, dan bewijst het echtpaar Tom en Gerri. Hij is geologisch ingenieur, zij maatschappelijk werkster. Ze zijn niet manisch gelukkig zoals het sprankelende elfje Poppy in Leighs vorige film Happy-Go-Lucky. Maar gewoon zonnig, mild en stabiel, en daarom reddingsboei, licht in de duisternis, voor al hun eenzame en desperate vrienden. Bij Tom (Jim Broadbent) en Gerri (Ruth Sheen) is het permanent therapie. Ook als klanten zich buiten bezoekuur melden, zetten ze zuchtend de ketel op het vuur. Uit de goedheid van hun hart en omdat het fijn is om belangrijk te zijn.

Lente, zomer, herfst en winter: vier episodes uit een jaar Tom en Gerri. Een ‘slice of life’, zoals de meeste films van Leigh: minder verhaal dan een schets van een milieu, ontmoetingen die niets beslissen en waarna ieder zijns weegs gaat. Maar elk diner, elk praatje in de volkstuin is doordrenkt van drama. En al die passanten worden in heel korte tijd mensen.

Dat ligt aan de hoge eisen die Mike Leigh zijn acteurs stelt: ze werken maandenlang om hun personage te ‘ontdekken’. Het maakt Leigh tot ’s werelds beste acteursregisseur: samenwerking met hem heeft acteurs een vrachtwagen Gouden Palmen, Zilveren Beren, Volpi Cups, Golden Globes en Bafta’s opgeleverd.

Met: Jim Broadbent, Lesley Manville, Ruth Sheen, Oliver Maltman, Peter Wight.

IMDB 7,4 – 2h9min

klik hier voor de trailer

Beste Filmfan,

Hartelijk welkom, fijn dat u naar de film komt. In verband met Corona/COVID 19 hebben we een aantal maatregelen genomen om er voor iedereen een prettige en veilige voorstelling van te maken.

Voordat u naar de film komt, beantwoord dan de volgende vragen:

  • Heeft u nu Corona/COVID 19?
  • Heeft u één of meerdere van de volgende symptomen: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, benauwdheid, koorts (meer dan 38 graden Celsius)?
  • Bent u in thuisisolatie of quarantaine?

Heeft u een van de vragen met ja beantwoord op de dag van de voorstelling? Dan mag u niet naar het Filmhuis komen.

Op de avond van de voorstelling gaat het ook anders dan anders:

  • Neemt u uw e- ticket mee?
  • De deuren gaan om 19.30 open, wilt u tot die tijd buiten wachten?
  • Wilt u bij binnenkomst uw handen minimaal 30 seconden ontsmetten? Er zijn ontsmettingsmiddelen voorhanden.
  • Na afloop kunt u napraten, klinken en een glaasje drinken.

Helpt u mee om de grenzen van een ieder te respecteren? Hartelijk dank!