Belfast (2021)

Details
Date:

april 4

Time:

20:00 - 22:00

Click to Register: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-belfast-2021-514705416757
Organizer

Filmhuis Parklaan

Website: https://www.eventbrite.nl/o/filmhuis-parklaan-30265656890
Venue

Filmhuis Parklaan

Parklaan 7, 3972 JX Driebergen-Rijsenburg

Driebergen-Rijsenburg, UT, NL, 3972 JX

.

Kenneth Branagh

Belfast, een gemengde straat van katholieken en protestanten, eind jaren zestig. Terwijl de agressie van militante nationalisten toeneemt, volgen we de 9-jarige Buddy, die opgroeit in een protestants gezin. Terwijl zijn vader in de bouw in Engeland werkt, moet zijn moeder moet het gezin zien te beschermen tegen de steeds verder toenemende chaos. Voor Billy is niet altijd duidelijk waar de westerns die hij in de bioscoop ziet ophouden en de spanningen in de stad beginnen. Het gezin overweegt te emigreren naar Australië, maar dan zal Billy afscheid moeten nemen van zijn opa en oma (Judi Dench). Die grootouders vormen het kloppende hart van de film. Ze staan voor een wereld en een manier van leven die door ‘The Troubles’ onherroepelijk verloren is gegaan.

De herinneringen ven regisseur Kenneth Branagh aan zijn kindertijd in het Belfast van de jaren zestig zijn vermengd zijn geraakt met zijn opluikende liefde voor Hollywoodfilms. Daarom maakte hij deze autobiografische film in zwart-wit. De nostalgie is onmiskenbaar, maar door zijn personages gedoseerd in te zetten krijgen de emoties niet de overhand en vervalt de film niet in al te veel sentimentaliteit. Dat alles maakt Belfast een liefdesverklaring aan de warmte, humor en vitaliteit van de stad van Branagh’s jeugd. Tegelijkertijd wordt de tragiek van Noord-Ierland voelbaar: Het oplaaiende fanatisme, de intimidatie van vechtersbazen die de dienst gaan uitmaken op straat, hele buurten die moeten worden afgeschermd door een imposante legermacht – Branagh brengt dat haast terloops in beeld.

De keuze voor zwart-wit zet meteen elk realisme tussen haakjes: in Belfast toont Branagh een wereld van herinneringen: gestileerd, geromantiseerd en persoonlijk, maar daarom niet minder authentiek en overtuigend. En dat alles overgoten met ruimhartige greep uit de songs van een andere beroemde zoon van Belfast: Van Morrison.

98 minuten, IMDB 7,3

Klik hier voor de trailer

Beste Filmfan,

Hartelijk welkom, fijn dat u naar de film komt. In verband met Corona/COVID 19 hebben we een aantal maatregelen genomen om er voor iedereen een prettige en veilige voorstelling van te maken.

Voordat u naar de film komt, beantwoord dan de volgende vragen:

  • Heeft u nu Corona/COVID 19?
  • Heeft u één of meerdere van de volgende symptomen: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, benauwdheid, koorts (meer dan 38 graden Celsius)?
  • Bent u in thuisisolatie of quarantaine?

Heeft u een van de vragen met ja beantwoord op de dag van de voorstelling? Dan mag u niet naar het Filmhuis komen.

Op de avond van de voorstelling gaat het ook anders dan anders:

  • Neemt u uw e- ticket mee?
  • De deuren gaan om 19.30 open, wilt u tot die tijd buiten wachten?
  • Wilt u bij binnenkomst uw handen minimaal 30 seconden ontsmetten? Er zijn ontsmettingsmiddelen voorhanden.
  • Na afloop kunt u napraten, klinken en een glaasje drinken.

Helpt u mee om de grenzen van een ieder te respecteren? Hartelijk dank!