Het verloren transport (2022)

Details
Date:

mei 7

Time:

20:00 - 22:00

Click to Register: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-het-verloren-transport-2022-858655159697
Organizer

Filmhuis Parklaan

Website: https://www.eventbrite.nl/o/filmhuis-parklaan-30265656890
Venue

Filmhuis Parklaan

Parklaan 7, 3972 JX Driebergen-Rijsenburg

Driebergen-Rijsenburg, UT, NL, 3972 JX

.

Saskia Diesing

De gevechten zijn afgelopen. Maar hoe nu verder? Door de situatie tot elkaar veroordeeld, leren drie vrouwen uit drie verschillende partijen in de oorlog elkaar weer met andere ogen zien.

In de lente van 1945 strandt een deportatietrein vol Joodse gevangenen bij een Duits dorp dat op het punt staat ingenomen te worden door het Rode Leger. De Duitse bewakers zijn op de vlucht geslagen en als de jonge vrouw Simone de deur van de wagon openschuift ontvouwt zich een idyllisch landschap. Maar die vredige aanblik is bedrieglijk. Simone, argwanend, zet als eerste een paar stappen naar buiten, waar plots jeeps met Russische soldaten opduiken. Ook die zijn op hun hoede.

Die gestrande trein, inclusief de daar uitgebroken vlektyfus, is gebaseerd op een relatief onbekende episode uit de Tweede Wereldoorlog. Maar de personages en wat ze meemaken zijn fictief. Regisseur Saskia Diesing die zelf een oom had die op de bewuste trein zat, bedacht er een fictief verhaal omheen over drie vrouwen: de Nederlands-Joodse Simone (gespeeld door Hanna van Vliet), de Russische scherpschutter Vera (gespeeld door Vera Novik), en de Duitse dorpeling Winnie (gespeeld door Anna Bachmann).

Saskia Diesing vertelt een ander soort oorlogsverhaal dan we meestal te zien krijgen. De strijd is al gestreden. Iedereen kampt met de vraag: hoe verder? De pijn en het wantrouwen zijn er nog, maar de oude verhouding vriend-vijand is niet meer bruikbaar.

Terwijl de Russen de Joden onderbrengen in de Duitse huizen en de dorpelingen aan het werk stellen in de ziekenboeg, wacht iedereen het officiële einde van de oorlog af. In die gespannen weken staat de tijd voor iedereen stil. In deze snelkookpan van wraakgevoelens, wantrouwen en trauma blijken de drie vrouwen elkaars hulp hard nodig te hebben, en groeien ze langzaam naar elkaar toe.

Klik hier voor de trailer

De film is nedelrands ondertiteld, de trailer niet.

1 uur 40 minuten – IMDB 5,9

Tekst gebaseerd op filmkrant