Last duel (2021)

Details
Date:

februari 17

Time:

20:00 - 22:00

Click to Register: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-last-duel-2021-491823065027
Organizer

Filmhuis Parklaan

Website: https://www.eventbrite.nl/o/filmhuis-parklaan-30265656890
Venue

Filmhuis Parklaan

Parklaan 7, 3972 JX Driebergen-Rijsenburg

Driebergen-Rijsenburg, UT, NL, 3972 JX

.

Ridley Scott (2021)

Dat elke historische film in feite altijd ook over het heden gaat, bewijst The Last Duel maar weer eens. Ridley Scotts film is gesitueerd in de veertiende eeuw, maar handelt in de kern over een zaak waarin alle kwesties die nu rond #MeToo spelen aan de orde komen.

The Last Duel opent met de voorbereidingen op een duel tussen voormalige vrienden Jean de Carrouges (Matt Damon) en Jacques Le Gris (Adam Driver). Na deze proloog volgen drie hoofdstukken, ieder verteld vanuit het perspectief van een van de hoofdpersonen. Met naast de twee mannen ook dat van Marguerite, de vrouw van Carrouges. Het is een aan Rashomon (Akira Kurosawa, 1950) ontleende vertelstructuur, waarbij het scenario van The Last Duel is geschreven door drie mensen: Matt Damon, Ben Affleck (die ook graaf Pierre d’Alençon speelt) en Nicole Holofcener – verantwoordelijk voor het hoofdstuk over Marguerite de Thibouville (Jodie Comer).

Na wat bloederige veldslagen, scènes over de verwijdering tussen strijdmakkers De Carrouges en Le Gris en de tekening van de hofhouding rond de op seks beluste graaf d’Alençon komt The Last Duel tot de kern. Want als de principiële De Carrouges op zakenreis is, ziet opportunist Le Gris zijn kans schoon. Onder valse voorwendselen dringt hij binnen in het kasteel waar Marguerite op dat moment alleen aanwezig is. Hij verkracht haar, waarna hij ervan uitgaat dat Marguerite haar mond stil houdt én dat hij beschermd wordt door D’Alençon, met wie hij zijn voorliefde voor mooie, jonge vrouwen deelt. Maar Marguerite stelt echtgenoot Jean op de hoogte van de verkrachting, waarna hij Le Gris, die ooit zijn leven redde op het slagveld, aanklaagt.

Wat volgt is een soort middeleeuwse #MeToo-rechtszaak. Hierbij komen alle argumenten aan bod die zesenhalve eeuw later bekend in de oren klinken: van ‘ze zei nee, maar bedoelde ja’ tot de suggestie dat ze er zelf om vroeg. Hoewel Marguerite het slachtoffer is, denkt Jean vooral aan zijn eigen gekrenkte trots. „Can this man do nothing but evil to me?”, roept hij als een aangeslagen Marguerite hem over de verkrachting door Le Gris vertelt.

Het veelal bij kaarslicht gefilmde The Last Duel is een boeiende film, waarbij de parallellen tussen heden en verleden voor het oprapen liggen.

Met: Matt Damon, Adam Driver, Jodie Comer, Ben Affleck.

IMDB 7,4 – 2h30min

klik hier voor de trailer

Beste Filmfan,

Hartelijk welkom, fijn dat u naar de film komt. In verband met Corona/COVID 19 hebben we een aantal maatregelen genomen om er voor iedereen een prettige en veilige voorstelling van te maken.

Voordat u naar de film komt, beantwoord dan de volgende vragen:

  • Heeft u nu Corona/COVID 19?
  • Heeft u één of meerdere van de volgende symptomen: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, benauwdheid, koorts (meer dan 38 graden Celsius)?
  • Bent u in thuisisolatie of quarantaine?

Heeft u een van de vragen met ja beantwoord op de dag van de voorstelling? Dan mag u niet naar het Filmhuis komen.

Op de avond van de voorstelling gaat het ook anders dan anders:

  • Neemt u uw e- ticket mee?
  • De deuren gaan om 19.30 open, wilt u tot die tijd buiten wachten?
  • Wilt u bij binnenkomst uw handen minimaal 30 seconden ontsmetten? Er zijn ontsmettingsmiddelen voorhanden.
  • Na afloop kunt u napraten, klinken en een glaasje drinken.

Helpt u mee om de grenzen van een ieder te respecteren? Hartelijk dank!