Lion in the winter (1968)

Details
Date:

juni 21

Time:

20:00 - 22:00

Click to Register: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-lion-in-the-winter-1968-891560259737
Organizer

Filmhuis Parklaan

Website: https://www.eventbrite.nl/o/filmhuis-parklaan-30265656890
Venue

Filmhuis Parklaan

Parklaan 7, 3972 JX Driebergen-Rijsenburg

Driebergen-Rijsenburg, UT, NL, 3972 JX

.

Anthony Harvey

In dit stijlvolle kostuumdrama The Lion in Winter komen koning Hendrik II van Engeland en zijn disfunctionele familie op kerstavond bij elkaar om te beslissen wie de troonopvolger wordt.

Het hoofd van deze familie is koning Hendrik II van Engeland (Peter O’Toole), die in die tijd de machtigste figuur in Europa was en niet alleen over Groot-Brittannië regeerde, maar ook over Ierland en de helft van Frankrijk. Hoewel hij nog steeds een viriel man is, is hij zich ook terdege bewust van zijn leeftijd van 50 (dat is vrij oud als je bedenkt hoe kort de gemiddelde levensduur was in het 12e-eeuwse Europa), en hij gaat beslissen wie hem zal opvolgen terwijl hij een kersthof houdt in zijn kasteel in Chinon, Frankrijk.

Naast zijn vrouw Eleonora van Aquitanië (Katharine Hepburn), zullen hun drie zonen, Richard (Anthony Hopkins), Geoffrey (John Castle) en John (Nigel Terry), naar het kasteel komen. Hij

nodigt ook koning Filips II van Frankrijk (Timothy Dalton) uit, met wie hij gaat onderhandelen over een oude deal waarbij Filips’ zus Alais (Jane Merrow) betrokken is.

The Lion in Winter is geregisseerd door Anthony Harvey. De film won een reeks prijzen, waaronder Oscars voor beste actrice (Katharine Hepburn) en beste oorspronkelijke muziek (John Barry) en Golden Globes voor beste dramafilm en beste acteur (Peter O’Toole). The Lion in Winter was het filmdebuut van zowel Anthony Hopkins als Timothy Dalton. De film werd opgenomen in Ierland, Wales en Frankrijk, onder andere bij de Abdij van Montmajour. De film was gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk The Lion in Winter (1966) van James Goldman. In 2003 werd een remake uitgebracht. In deze televisiefilm, tevens The Lion in Winter geheten, werden de hoofdrollen gespeeld door Glenn Close en Patrick Stewart.Campbel Scott, Stanley Tucci.

Klik hier voor de trailer

De film is nederlands ondertiteld, de trailer niet.

2 uur 14 minuten – IMDB 7,9

Tekst gebaseerd op diverse bronnen