Mrs Harris goes to Paris (2022)

Details
Date:

december 22

Time:

20:00 - 22:00

Click to Register: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-mrs-harris-goes-to-paris-2022-692334911357
Organizer

Filmhuis Parklaan

Website: https://www.eventbrite.nl/o/filmhuis-parklaan-30265656890
Venue

Filmhuis Parklaan

Parklaan 7, 3972 JX Driebergen-Rijsenburg

Driebergen-Rijsenburg, UT, NL, 3972 JX

.

Anthony Fabian

In Engeland weten ze al tientallen jaren hoe ze een feelgoodfilm moeten maken. Trek wat volkse personages uit hun dagelijkse sleur, een lach hier, een traan daar, op weg naar de aftiteling via een hartverwarmend avontuur. Paul Gallico’s boek met de (ongeveer) gelijknamige titel was perfect bronmateriaal voor weer zo’n film. Alleen zat de boodschap van dat verhaal een beetje in de weg. Die is dus overboord gegooid, en wat overblijft is de onrealistische fantasie die je toch liever wil zien.

In het Londen van zeven decennia geleden verdient Mrs. Harris haar inkomen als schoonmaakster bij diverse huishoudens. In een daarvan ontdekt ze een jurk van Dior. Na een recente tegenslag kan ze wel een doel gebruiken, een droom om waar te maken. Zodra ze genoeg gespaard heeft plundert ze haar bankrekening voor een reis naar Parijs om daar haar eigen Dior te bemachtigen. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan, want in die tijd was dit iconische modehuis eigenlijk alleen toegankelijk voor de rijke elite.

Het eindresultaat is een film die werkt, hoewel hij niet geheel vrij van kritiek hoeft te blijven. Anders dan in het boek is Mrs. Harris hier een aantrekkelijke oudere dame die zich toch bewust is van het feit dat mannen haar niet meer zien staan. Maar tegelijkertijd toont de film enkele andere aantrekkelijke vrouwen die een aardig karakter blijken te hebben, terwijl een paar oude feeksen de boel tegenwerken. Oftewel: knappe mensen zijn lief, lelijke mensen zijn gemeen.

Het personage van Mrs. Harris is een beetje vlak. Ten eerste leren we haar kennen op het moment dat ze een zeer pijnlijk bericht krijgt. Ja, ze voelde hem al aankomen maar dat maakt het niet minder vervelend. Vanaf de volgende dag gaat ze vrolijk verder, ze is er al overheen. Ten tweede is ze té aardig. Ja, dat is in deze verfilming de bedoeling van het personage, maar dat maakt haar niet erg driedimensionaal. Mrs. Harris is een vrouw op wie niks valt aan te merken. De boodschap van het verhaal: wees een goed mens, en anderen zullen je overal in steunen. En het is goed om je dromen na te jagen. Beide zijn leuk in theorie, maar misschien minder haalbaar in de praktijk.

Het is nu eenmaal een film waarin alles mag. Hij speelt zich af in Parijs, maar is voornamelijk opgenomen in Boedapest. Dus gewoon lekker gaan zitten en meegaan in de wens van een volks vrouwtje met een gouden hart.

Met o.a.: Isabelle Huppert, Jason Isaacs, Lambert Wilson, Lesley Manville, Anna Chancellor, Alba Baptista, Christian McKay, Roxane Duran, Freddie Fox, Guilaine Londez, Ellen Thomas, Vincent Martin, Rose Williams, Philippe Bertin, Bertrand Poncet, Jeremy Wheeler, Lucas Bravo, Barnabás Réti, Dorottya Ilosvai, Sarah Rickman, Delroy Atkinson, Harry Szovik

Klik hier voor de trailer

IMDb 7.1 – 1h55 min.