The Blue Caftan (2022)

Details
Date:

maart 17

Time:

15:00 - 17:00

Click to Register: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-the-blue-caftan-2022-787154398997
Organizer

Filmhuis Parklaan

Website: https://www.eventbrite.nl/o/filmhuis-parklaan-30265656890
Venue

Filmhuis Parklaan

Parklaan 7, 3972 JX Driebergen-Rijsenburg

Driebergen-Rijsenburg, UT, NL, 3972 JX

.

15.00 uur

The Blue Caftan – Maryam Touzani, Marokko

The Blue Caftan opent met de vingers van kleermaker Halim, die bewonderend en vakkundig door de prachtige blauwe zijde van de kaftan glijden waaraan hij werkt. Niet veel later zien we hoe diezelfde vingers zachtjes de handen van zijn nieuwe leerjongen Youssef omvatten als hij uitlegt hoe hij stof moet knippen.

Maryam Touzani’s nieuwe film lijkt in eerste instantie een traag, wat gekunsteld drama over verborgen homoseksuele gevoelens in Marokko, waar daar nog steeds een celstraf op staat. Er ontstaat een broeierige sfeer tussen de ingetogen kleermaker en zijn jongere, knappe pupil. Tussen hun aantrekken en afstoten krijgt de kijker een blik op het verdwijnende ambacht van Halim (Saleh Bakri), die samen met zijn stuurse vrouw Mina (Lubna Azabal) arbeidsintensieve handgemaakte kaftans verkoopt.

Naarmate de film vordert blijkt hij over nog veel meer te gaan dan Halims verborgen geaardheid. The Blue Caftan toont mooi hoe oprechte liefde uiteenlopende vormen kan aannemen. Zo zijn Halim en Mina geen praters, maar krijgt hun relatie via kleine momenten– zoals het samen roken op een avondje uit – steeds meer reliëf. En duiken na een tijd niet alleen shots op van handen die flirten of borduren, maar ook van Halims vingers die Mina helpen bij het aankleden of teder over het litteken van haar mastectomie glijden. Zij blijkt terminaal ziek. Samen met Youssef wordt de kijker onderdeel van de ongewone, maar enorm liefdevolle band tussen de echtelieden, die innemend worden gespeeld door Bakri en de steeds frêlere Azabal.

Ondanks dat je de beklemming van het maatschappelijk verbod op homoseksualiteit wel voelt in de ommuurde omgeving van de medina, benadert regisseur Touzani de driehoeksrelatie als een privé-aangelegenheid: hoe gaan deze mensen, die van elkaar houden, in hun eigen intieme ruimte met elkaar om? Het leidt tot een slot dat je met een brok in de keel achterlaat.

Klik hier voor de trailer

IMDb 7.6 – 2h03 min.