The Cairo Conspiracy (2022)

Details
Date:

maart 17

Time:

19:00 - 22:00

Click to Register: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-the-cairo-conspiracy-2022-787160577477
Organizer

Filmhuis Parklaan

Website: https://www.eventbrite.nl/o/filmhuis-parklaan-30265656890
Venue

Filmhuis Parklaan

Parklaan 7, 3972 JX Driebergen-Rijsenburg

Driebergen-Rijsenburg, UT, NL, 3972 JX

.

19.00 uur

Cairo Conspiracy – Tarik Saleh, Egypte

Cairo Conspiracy is een opmerkelijke spionagethriller die zich afspeelt tegen het decor van de zeer invloedrijke, soennitische Al Azhar universiteit in Caïro. Naast spanning biedt de film een leerzaam exposé, of demasqué, van de macht.

De Al Azhar universiteit telt ruim 300.000 studenten en is de hoogste autoriteit als het gaat om islamitische leer, interpretatie en sharia binnen de soennitische wereld. De grootimam die de raad van schriftgeleerden van Al-Azhar voorzit, is een zeer machtig man – de paus van de soennieten, stelt filmmaker Tarik Saleh. Hij wordt benoemd voor het leven en kan de wereldse macht het leven behoorlijk zuur maken.

Na de dood van Al Azhars grootimam komt al snel de vraag op tafel wie zijn opvolger moet worden. Binnen de raad van Al Azhar geniet de strikte sjeik Al-Durani veel aanhang en de koppige blinde sjeik Negm veel gezag. Maar Egyptes militaire regime wil een plooibare opvolger, geen scherpslijper die banden cultiveert met de radicale moslimbroeders. Kolonel Ibrahim van de Egyptische staatsveiligheidsdienst moet het zaakje zien te regelen; hij is het standaardtype van de competente, ervaren en doodvermoeide middenmanager die moet zien te dealen met vreselijke superieuren.

Om het vertrouwen van hardliners binnen de theologische faculteit te winnen, compromitterende informatie te verzamelen en intriges te spinnen heeft Ibrahim een spion nodig. Die vindt hij in Adam, een arme visserszoon die als koranstudent is aangenomen aan de Al Azhar-universiteit. De brave Adam, die wel beter weet dan zich te verzetten tegen de staat, pendelt al snel tussen middeleeuwse moskee en hipstercafé, waar de kolonel hem opwacht met latte, brownie en instructies. Adam beweegt zich in een verborgen wereld van gefluister, gekuip en gekonkel en infiltreert in een wespennest: zowel falen als succes kan hem fataal worden. Maar onder druk blijkt hij over een diep reservoir aan vindingrijkheid, lef en meedogenloosheid te beschikken.

Cairo Conspiracy won in 2021 in Cannes de prijs voor beste scenario. Zeer begrijpelijk, want Tarik Saleh, sinds 2015 persona non grata in Egypte, biedt via zijn labyrintische intrige inzicht in een wereld van impliciete dreiging en passief-agressieve communicatie. Een wereld waar elk woord op een goudschaaltje wordt gewogen. Cairo Conspiracy is niet anti-islam of anti-religieus; als Al Azhar oogt als een beklemmende schemerwereld komt dat vooral door de politieke conflicten tussen het Egyptische leger en de moslimbroeders die doorsijpelen in deze tijdloze zone van gebed, studie en voorzang. Geen religie kan zich helemaal aan het aardse onttrekken, moet zelfs een blinde sjeik ten slotte onder ogen zien.

Klik hier voor de trailer

IMDB 7.0 – 2h6min