The father

Details
Date:

oktober 4

Time:

20:00 - 22:00

Click to Register: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-the-father-394693056557
Organizer

Filmhuis Parklaan

Website: https://www.eventbrite.nl/o/filmhuis-parklaan-30265656890
Venue

Filmhuis Parklaan

Parklaan 7, 3972 JX Driebergen-Rijsenburg

Driebergen-Rijsenburg, UT, NL, 3972 JX

.

Florian Zeller (2020)

De grootsheid van film zit vaak in het kleine, zoals in drama The Father. Een man die net zijn dochter op bezoek heeft gehad en haar nakijkt door het raam. En dan gebeurt er iets op zijn gezicht. Het is maar een kleine blik. Het samentrekken van de ogen alsof het licht hem te veel is. Of er ergens vanbinnen een zekering doorbrandt. Kortsluiting. Vervreemding.

Het was een wonderlijk gesprek. Hij was zijn horloge kwijt. Gestolen dacht hij, door de thuishulp die ze hem zo nodig moest opdringen. Ze vertelde hem dat ze naar Parijs gaat verhuizen omdat ze een man heeft ontmoet met wie ze samen wil gaan leven. Zij? Hij kan het niet geloven. Het is gemeen hoe hij dat zegt. Realiseert hij zich dat? Hij maakt er een grapje overheen: „Parijs? Maar ze spreken daar niet eens Engels!”

De man is oud, over de tachtig. Net als de acteur die hem speelt. Anthony Hopkins, die begin dit jaar toch nog een beetje onverwacht de Oscar voor Beste Mannelijke Hoofdrol kreeg voor zijn rol in The Father.

Hopkins draagt de film. Tegelijkertijd maakt het ingenieuze The Father ook duidelijk hoezeer een goede acteerprestatie het gevolg is van alle andere filmische middelen die kunnen worden ingezet. Art direction in dit geval. Maar daarmee onlosmakelijk verbonden camera en montage. Anthony is verdwaald in zijn geheugenpaleis. In de ene scène wordt zijn dochter gespeeld door Olivia Colman. In een andere herkent hij haar niet. De architectuur van zijn appartement verandert per scène. Hing daar nou net een schilderij? Was daar een deur? Was het aanrecht net opgeruimd?

Maar ook als toeschouwer voel je dat er niets niet pluis is, zonder daar meteen de vinger op te kunnen leggen. Het dementiedrama wordt een onderhuidse paranoiathriller. Gaat die dochter wel echt naar Parijs? Of wil ze langzaam haar vader gek maken? Wat betekent die blik op háár gezicht als hij het over haar zusje heeft? Is er vroeger iets gebeurd waarvan het maar goed is dat het nu vergeten is?

Klik hier en bekijk de trailer

Beste Filmfan,

Hartelijk welkom, fijn dat u naar de film komt. In verband met Corona/COVID 19 hebben we een aantal maatregelen genomen om er voor iedereen een prettige en veilige voorstelling van te maken.

Voordat u naar de film komt, beantwoord dan de volgende vragen:

  • Heeft u nu Corona/COVID 19?
  • Heeft u één of meerdere van de volgende symptomen: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, benauwdheid, koorts (meer dan 38 graden Celsius)?
  • Bent u in thuisisolatie of quarantaine?

Heeft u een van de vragen met ja beantwoord op de dag van de voorstelling? Dan mag u niet naar het Filmhuis komen.

Op de avond van de voorstelling gaat het ook anders dan anders:

  • Neemt u uw e- ticket mee?
  • De deuren gaan om 19.30 open, wilt u tot die tijd buiten wachten?
  • Wilt u bij binnenkomst uw handen minimaal 30 seconden ontsmetten? Er zijn ontsmettingsmiddelen voorhanden.
  • Na afloop kunt u napraten, klinken en een glaasje drinken.

Helpt u mee om de grenzen van een ieder te respecteren? Hartelijk dank!