Une Affaire de Goût (2000)

Details
Date:

november 26

Time:

19:00 - 21:00

Click to Register: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-une-affaire-de-gout-2000-709399201107
Organizer

Filmhuis Parklaan

Website: https://www.eventbrite.nl/o/filmhuis-parklaan-30265656890
Venue

Filmhuis Parklaan

Parklaan 7, 3972 JX Driebergen-Rijsenburg

Driebergen-Rijsenburg, UT, NL, 3972 JX

.

19.00

Une Affaire de Gôut -Bernard Rapp

In deze Franse psychologische thriller nodigt Une affaire de goût de kijker uit aan een stijlvol gedekte tafel, waar de langoustines glanzen, de wijnen ademen en de gastheer meedogenloos manipuleert.

Wanneer in de openingsscène van Une affaire de goût de jonge kelner Nicolas Rivière (Jean-Pierre Lorit) de aandacht trekt van de mysterieuze industrieel Frédéric Delamont (Bernard Giraudeau) heeft regisseur Bernard Rapp in luttele minuten de toon gezet van zijn in Lyon spelende epicurische thriller.

Nicolas proeft op verzoek van Delamont het voorgerecht en vertelt de veeleisende restaurantgast welke ingrediënten er in zijn verwerkt. “Geen vis? Geen kaas?” luidt Delamonts scherpe vraag, waarop Nicolas ontkennend maar gedecideerd antwoordt. Niet lang daarna gaat de jongeman, die met zijn vriendin en enkele medebewoners een huis in een volksbuurt deelt, uit nieuwsgierigheid bij de zakenman op audiëntie en accepteert een opmerkelijk aanbod: tegen een koninklijke vergoeding wordt hij Delamonts voorproever en vergezelt hij de fobische gastronoom bij ieder zakendiner.

Tussen de twee figuren ontstaat een samenzweerderige relatie, die bijna ongemerkt overvloeit in een ongezonde wederzijdse afhankelijkheid. Delamont beleeft via de zintuigen van zijn voorproever behalve exquise gerechten zonder vis en kaas, ook andere sensaties als gevaar en vrouwen, en Nicolas kan van dit alles al snel niet meer genieten zonder het klankbord van zijn broodheer.

Hoe Nicolas in deze verwrongen realiteit levensgezellin (een pittige kioskhoudster, goed geportretteerd door Florence Thomassin), vrienden en uiteindelijk zichzelf verliest, wordt door Bernard Rapp onderkoeld in flashback-structuur verteld.

Van de twee aan elkaar gewaagde hoofdrolspelers maakt vooral Giraudeau indruk. De self-made acteur met de heldere kijkers legt in zijn vertolking precies die subtiele combinatie van hautaine charme en pathetische gekweldheid waardoor Delamont tot het laatst intrigerend blijft.

En al komt de apotheose van deze iets andere film noir allerminst als een verrassing, de daaraan voorafgaande kleine negentig minuten psychologisch steekspel leveren chef-kok Bernard Rapp een verdiende vier sterren op.hap tussen twee mensen van hetzelfde sensitieve soort die voorbeschikt zijn elkaar ergens in het leven te treffen.

88min., IMdB 6,9

De film heeft nederlandse ondertiteling, de trailer helaas niet

Voor de trailer klik hier