Where are you Adam?

Details
Date:

juni 16

Time:

20:00 - 22:00

Click to Register: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-where-are-you-adam-627206951877
Organizer

Filmhuis Parklaan

Website: https://www.eventbrite.nl/o/filmhuis-parklaan-30265656890
Venue

Filmhuis Parklaan

Parklaan 7, 3972 JX Driebergen-Rijsenburg

Driebergen-Rijsenburg, UT, NL, 3972 JX

.

Aleksandr Plyska, Alexander Zaporoshchenko – Oekraïne 2022

Deze film dompelt de kijker onder in het dagelijkse leven van een afgelegen klooster op het Griekse schiereiland van de berg Athos. De beelden van het kloosterleven zijn vol authentieke personages en alledaagse heiligen, en komen tot ons bevrijd van de wikkels van alledaagse prioriteiten.

De makers van deze film – eigenlijk is het een documentaire – komen uit Oekraine en hebben er vier jaar over gedaan om tot deze inkijk in het leven van deze bijzondere groep mannen te kunnen komen.

Het juweel van deze rijke Byzantijnse omgeving zijn dan ook de monniken zelf die in hun dagelijks leven gevolgd worden. Levens die, zoals bij ieder mens, gevuld zijn van vreugde, hoop en devotie maar ook met teleurstelling en zwakheden. Een centrale figuur in de film is de ouderling van het klooster, abt Gregory. Zijn decennia lang leiderschap heeft een sterke band gecreëerd tussen hem en de monniken onder zijn hoede.

Mount Athos

De Athos-berg is een berg en schiereiland in het noordoosten van Griekenland en een belangrijk centrum van het oosters-orthodoxe monnikendom. Het wordt bestuurd als een zelfstandige staat binnen de Helleense Republiek, namelijk de kloostergemeenschap van de berg Athos onder de directe jurisdictie van de Oecumenische Patriarch van Constantinopel.

Tussen 963 en 1545 werden hier maar liefst veertig kloosters gebouwd. Inmiddels zijn er nog twintig over waaronder het klooster Dochiariou. Athos is tevens het geestelijk en cultureel centrum van de Byzantijnse kerk. De kloosters bezitten een schat aan manuscripten en boeken. Tot de kunstvoorwerpen behoren fresco’s, mozaïeken en miniaturen.

De opbrengst van de film komt na aftrek van kosten voor zaal en verwarming volledig ten goede aan Oekraïense filmmakers.

Er zijn in de voorverkoop slechts 50 kaartjes beschikbaar, aan de zaal nog 20 stuks.

IMDB 7,8 – 1h20 min

Klik hier om de trailer te bekijken